Meksikolaista ruokaa kasvissyöjille

Meksikolainen ruoka mielletään helposti hyvin lihapainoitteiseksi, mutta tosiasiassa liha tuli osaksi meksikolaista keittiötä vasta melko myöhään. Erityisesti nauta tuotiin lähinnä espanjalaisten siirtolaisten mukana ja sitä ennen lihaa käytettiin vain satunnaisesti. Tärkeitä proteiinin lähteitä olivat muun muassa erilaiset pavut ja näitä voi edelleen bongata meksikolaisesta ruoasta hyvinkin runsaasti. Meksikolainen ruoka tarjoaa siis runsaasti vaihtoehtoja myös kasvissyöjille ja kasvissyöjän kannattaa tutustua meksikolaiseen keittiöön siinä missä sekasyöjänkin.

Tacot

Taco on meksikolaisen katukeittiön tyypillisin ruoka ja tästä on luonnollisesti saatavilla myös kasvisversio. Taco on mahdollista täyttää erilaisilla vihanneksilla, salsalla ja juustolla. Monissa ravintoloissa on nykyään saatavilla myös vegaanista vegaanista juustoa ja monia muita vegaaneillekin sopivia ainesosia. Nykyään moni suosii myös erilaisia lihan korvikkeita, kuten tofua, vöneriä tai nyhtökauraa, jotka tuovat tacoihin oman, mielenkiintoisen makunsa. Yhdistettynä oikeanlaisiin mausteisiin ja yrtteihin, kuten korianteriin ja oreganoon, on lopputulos todella herkullinen.

Gazpacho ja sen johdannaiset

Vaikka Gazpacho on alkujaan Espanjan Andalusiasta lähtöisin, on se rantautunut siirtolaisten mukana myös Meksikoon ja inspiroinut erilaisia meksikolaisia keittoja, joihin on lisätty paikallisia vihanneksia, yrttejä ja mausteita. Monet meksikolaiset chili-tomaattikeitot ovat herkullisia ja sopivat mainiosti esimerkiksi maissileivän kanssa, joka luonnollisesti on myös latinalaisamerikkalainen herkku. Mustapavuista ja tomaateista tehdyt pinto-tyyppiset keitot ovat myös erinomainen vaihtoehto kasvissyöjille.

Elote

Grillattu maissi monilla erilaisilla mausteilla ja lisukkeilla on todella hyvä ja usein hieman kevyempi vaihtoehto kuin raskaat liharuoat. Annos saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta vaikka maissi on annoksen pääosassa, voi ohessa nauttia runsaasti muita kasviksia. Lisäksi annokseen kuuluu usein monia erilaisia salsoja, avokadosta valmistettua guacamolea ja toisinaan myös herkullisen rapeita nachoja, joita voi napostella kasvisten ohessa.

Churrot

Makea donitsia tai munkkia muistuttava jälkiruoka on lihaton annos, joka sopii kaikille makean ystäville. Churrojen taikina sisältää usein kananmunaa, mutta toisinaan myös vegaaninen vaihtoehto on saatavilla. Churrot ovat erityisen hyviä dipattuina erilaisiin makeisiin kastikkeisiin, kuten sulatettuun tummaan suklaaseen ja siitä valmistettuun kastikkeeseen. Erityisesti annokseen voi saada potkua ja meksikolaisuuden tuntua, jos suklaakastikkeeseen on lisätty hieman chiliä.