Meksikolaisen katukeittiön tyypilliset annokset

Meksikolainen katuruoka on erittäin monipuolista ja herkullista. Monet katukeittiöt tarjoavat sellaisia annoksia, jotka on helppo nauttia ilman ruokailuvälineitä ja Meksikossa paikalliset viittaavatkin katuruokaan sanalla antojitos, jolla tarkoitetaan pikkunälkään sopivaa ruokaa tai pientä nälkää. Meksikolainen katuruoka koostuu erilaisista ainesosista, joista yleisimpiä tarkastellaan omassa artikkelissaan. Tässä artikkelissa perehdymme tyypillisimpiin meksikolaisiin katuruoka-annoksiin, joihin voi törmätä myös ravintolassa. Usein näiden ruokien ravintola-annokset ovat hieman muokattuja versioita katuruuasta, mutta alkuperäinen idea on edelleen nähtävissä.

Tacot

Taco on varmasti yksi tyypillisimmistä meksikolaisista ruuista ja sitä on saatavilla monessa eri muodossa ja eri täytteillä. Monissa länsimaissa tacot tunnetaan myös kovina, kuivattuina maissilastukuorena, johon laitetaan täytteitä, mutta oikea meksikolainen katukeittiö tarjoilee tacoja myös pehmeinä ja tuoreina. Taco onkin maissi- tai venhäjauhosta tehty tortilla, joka toimii pohjana erilaisille täytteille. Tacon täytteenä voi olla lihaa, kasviksia, juureksia, tai kaikkia sekaisin oman maun mukaan. Usein mukana on myös juustoa ja erilaisia kastikkeita.

Tacon alkuperä juontaa jo aikaan ennen siirtomaiden valtaa, mutta myös modernissa Meksikossa oli tyypillistä, että vaimot pakkasivat pelloilla ja maatiloilla työskenteleville miehilleen mukaan tortillaan käärittyjä aineksia, joita oli helppo kantaa mukana. Maalta muuttaneiden mukana tacot päätyivät hiljalleen myös kaupunkeihin ja sieltä muualle maailmaan siirtolaisten mukana.

Tamalet

Usein maissijauhosta tehdyn taikinan sisään käärityt täytteet muistuttavat osaltaan tacoja, mutta kyseessä on kuitenkin eri ruoka. Tamaleita on saatavilla makeana ja suolaisena ja niiden täytteet vaihtelevat hedelmistä lihaan ja kanaan. Tyypillinen tamale höyrytetään banaaninlehden sisällä. Lehteä voidaan käyttää syödessä lautasena. Tamale on kulttuurisesti erittäin merkittävä ruoka Meksikossa.

Camote

Herkullinen, mutta vähemmän tunnettu annos on bataateista tehty makea ruoka. Camote on tyypillisesti painekattilassa kypsennetty bataatti, johon on lisätty kondensoitua maitoa ja hilloa ja usein myös chiliä antamaan potkua. Makuyhdistelmä on todella mielenkiintoinen ja annoksella on vahva tuoksu. Annos kuuluu Dia de los Muertosin eli kuolleiden päivän vakioruokiin.

Aguas frescas

Meksikolle ja Etelä-Amerikalle tyypillinen juoma agua fresca muistuttaa hieman smoothieta. Se voidaan tehdä erilaisista hedelmistä ja siemenistä, jotka sekoitetaan veteen ja sokeriin. Tyypillisiä ainesosia ovat melonit, päärynät, mango, lime ja sitruuna.