Ainekset meksikolaiseen katuruokaan

Meksikolainen katuruoka herättää monessa varmasti jonkinlaisia mielikuvia. Latinalaisen Amerikan kulttuuriin kuuluvat mausteet, proteiinin lähteet ja useat sellaiset ainesosat, jotka esimerkiksi Euroopassa ovat olleet pitkään tuntemattomia. Nykyään globalisaation myötä esimerkiksi Helsingistä on saatavilla ruokaa jo jokaisen mantereen kulttuureista ja erilaisia vivahteita ja ruokien yhdistelyä tapahtuu uudella tavalla.

Katuruoka on aina ollut hyvä portti paikalliseen kulttuuriin ja usein katukeittiöiden ruoka-aineet ovat autenttisia ja herkullisia. Katukeittiöiden ruokaa on tarjolla myös ravintoloissa, kuitenkin usein hieman muokattuina versioina. Tässä artikkelissa tutustutaan lähemmin meksikolaisen katuruoan ainesosiin.

Chili ja yrtit

Jokainen meksikolaiseen ruokaan tutustunut voi varmasti allekirjoittaa väitteen, että ruoka on huomattavasti mausteisempaa ja tulisempaa kuin suomalainen perinneruoka. Tämä johtuu luonnollisesti maantieteellisistä eroista. Meksikossa on myös pitkät perinteet chilien kasvatuksessa ja niiden käytössä sekä ruoassa, että myös monissa muissa tarkoituksissa, kuten homeopatiassa. Meksikolainen ruoka saa chilistä potkua, mutta ne myös usein korostavat muiden ainesosien makua.

Erilaiset yrtit, kuten korianteri ja oregano ovat myös peruja siltä ajalta, kun mausteita ei ollut saatavilla. Esimerkiksi suola oli kallista ja erilaisia yrttejä pystyi helposti kasvattamaan myös omassa puutarhassa tai lähialueilla.

Maissi ja avokado

Maissia näkee erityisesti taikinassa ja meksikolaisessa ruoassa suositaankin maissijauhoja, joista voidaan tehdä esimerkiksi tortilloja ja fajitaksia. Maissi on olennainen osa myös monissa muissa ruuissa, kuten salaateissa ja keitoissa. Avokado puolestaan on hyvä ja täyttävä lisä, jonka voi nauttia joko sellaisenaan tai sitä voi käyttää lisäkkeenä esimerkiksi guacamolen muodossa. Avokadon viljelyn on väitetty olevan alun perin lähtöisin Meksikosta.

Punainen liha ja pavut

Meksikolaisessa ruoassa lihan merkitys oli melko vähäinen satoja vuosia ennen kuin espanjalaiset löytöretkeilijät toivat siirtomaa-aikana karjatalouden perinteet Meksikoon. Nykyisin meksikolainen ruoka kuitenkin sisältää runsaasti lihaa ja erityisesti naudanliha on läsnä monessa ruoassa. Chili con carne tarkoittaa kirjaimellisesti chiliä lihan kanssa ja usein jauhelihaa voi löytää täytteenä monesta ruoasta, kuten tacoista. Aiemmin pavut olivat tärkeä proteiinin lähde, eivätkä ne ole edelleenkään menettäneet merkitystään, vaan kuuluvat olennaisena osana meksikolaiseen ruokaan.